Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Ansel Adams



Ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους του 20ου αιώνα· θεωρείται πατέρας του ζωνικού συστήματος και έγινε γνωστός χάρη στις αψεγάδιαστες και επιβλητικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες τοπίων. Υπήρξε συγγραφέας μίας σειράς θεωρητικών βιβλίων με θέμα τη φωτογραφία, με κυριότερη την τριλογία τεχνικών εγχειριδίων αποτελούμενη από τα βιβλία The Camera (H φωτογραφική μηχανή), The Negative (Το αρνητικό) και The Print (Το τύπωμα), απαραίτητο εφόδιο για κάθε ένθερμο οπαδό της ασπρόμαυρης φωτογραφίας. 

Γεννήθηκε το 1902 στο Σαν Φραντσίσκο κι από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την μουσική. Μεγαλώνοντας γνώρισε την τέχνη της φωτογραφίας και απομακρύνθηκε από τη μουσική του σταδιοδρομία. Στα δεκατέσσερά του, ο πατέρας του του χαρίζει μια Kodak Box Brownie (no.1) κι έτσι ο Adams ξεκινά το ταξίδι του στον κόσμο της φωτογραφίας. Η λατρεία του για τη φύση, την προστασία της και την εξερεύνησή της θα καθορίσει και το κύριο θέμα των φωτογραφιών του.
Οι πρώτες φωτογραφίες του απεικονίζουν το Yosemite National Park, δημοσιεύονται το 1921 κι η πώλησή τους ξεκινά έναν χρόνο μετά. Απ' την πρώτη κιόλας παρουσίαση της δουλειάς του ο Adams δείχνει το ενδιαφέρον του για την τονική ισορροπία και την καλύτερη δυνατή απόδοση του ασπρόμαυρου. 
Ολοκληρώνει την πρώτη του θεματική δουλειά με τίλτο "Parmelian Prints of the High Sierras" το 1927, η οποία γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και του ανοίγει το δρόμο για επαγγελματική πλέον πορεία στον χώρο της φωτογραφίας. 
Αφοσιώθηκε στην φωτογραφία το 1930, μετά την συνάντησή του με τον Paul Strand, η δουλειά του οποίου τον πείθουν για μια ρεαλιστική και "καθαρή" προσέγγιση της τέχνης της φωτογραφίας. Το ίδιο έτος εκδίδει το δεύτερο portfolio του υπό τον τίτλο "Taos Pueblo". 
Η πρώτη προσωπική του έκθεση έρχεται το 1931 με την παρουσίαση φωτογραφιών του απ' την High Sierra· οι κριτικές είναι διθυραμβικές. 
Το 1932, μαζί με τους Edward Van Dyke, τον Edward Weston, τον Imogen Cunningham κι άλλους αμερικάνους φωτογράφους, ιδρύουν ρην φωτογραφική ομάδα Group f/64. Η ονομασία καθρεπτίζει την προσέγγιση της ομάδας για την φωτογραφία - ο αριθμός του διαφράγματος που εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνα΄τη ευκρίνεια κι οξύτητα σε όλα τα επίπεδα της φωτογραφίας, τόσο στο πρώτο πλάνο όσο και στο φόντο. 
Το 1933 γνωρίζει τον Alfred Stieglitz κι εντυπωσιάζεται από το έργο του - τον επόμενο χρόνο παρουσιάζει προσωπική έκθεση με τίλτο "An American Place" στην Gallery Stieglitz. 
To 1940 συμβάλλει στην ίδρυση του πρώτου τμήματος φωτογραφίας στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MOMA). 
Το 1941 το Υπουργείο Εσωτερικών των Η.Π.Α. ζητά απ' τον Adams να αναλάβει τη φωτογράφηση των Εθνικών Δρυμών, των ινδιάνικων καταυλισμών κι άλλων φυσικών τοπίων, για να διακοσμηθεί με τις φωτογραφίες αυτές το κτήριο του υπουργείου. 


 Με την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μετακομίζει στην Ουάσινγκτον κι ασχολείται με την επινόηση μιας τεχνικής προκειμένου να μπορέσει να έχει μια προ-επισκόπηση, μια προαπεικόνιση του τελικού τυπώματος της φωτογραφίας πριν αυτή τυπωθεί. Στην προσπάθειά του αυτή, αναπτύσσει τη θεωρία του Ζωνικού Συστήματος, η οποία αφορούσε τόσο τη λήψη όσο και την επεξεργασία και την εκτύπωση των ασπρόμαυρων φωτογραφιών, ώστε ν'αποτυπώνεται σ' αυτές όλη η τονική κλίμακα από το λευκό, τις διαβαθμίσεις του γκρι μέχρι το μαύρο, με σκοπό την επίτευξη της μέγιστης δυνατής ευκρίνειας και ρεαλιστικότητας. 
Το 1944 εκθέτει στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Ν. Υόρκης (ΜΟΜΑ) τις φωτογραφίες του από την περίοδο του πολέμου υπό τον τίτλο "Born Free and Equal".
Το 1946 ιδρύει στην Σχολή Καλών Τεχνών του Σαν Φραντσίσκο το πρώτο τμήμα διδασκαλίας επαγγελματικής φωτογράφησης. 
Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του περιοδικού Aperture (1952) το οποία είχε ως κύριο στόχο την ανάδειξη νέων φωτογράφων και την παρουσίαση νέων τεχνικών. Από το 1955 μέχρι το 1981 ξεκίνησε να διδάσκει σε ετήσια workshops τα οποία παρακολούθησαν χιλιάδες σπουδαστές. 
Πέθανε το 1984 από ανακοπή καρδιάς κι ένα χρόνο αργότερα η κορυφή της Sierra Nevada ονομάστηκε Ansel Adams προς τιμήν του.



























Ιστοσελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου